Öksürük Nasıl Geçer? | Öksürük Giderme Yolları

 


 Son zamanlarda hepimizin baş belası olan öksürük ile ilgili bir çok bilgiyi sizler için bu yazıda derledik.

Abone OL

Öksürük Nedir ?

Öksürük vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Solunum sisteminin enfeksiyonlara karşı verdiği bir cevaptır. Sağlıklı kişilerde çok nadir görülür. Öksürmek, vücudun rahatsızlandığına bir işarettir. Grip, alerji ve akciğer hastalıklarından dolayı meydana gelir. Öksürüğün çeşitleri de oluşum şekline göre değişir . Toz, alerjen, kirlilik veya duman gibi tahriş edici ajanlar, üst ve alt solunum yollarına girdiğinde, beyne mesaj gönderen sinirleri uyarır ve merkezi sinir sistemi onların varlığından haberdar edilir. Uyarıyı alan beyin, göğüs ve karın kaslarına ilgili maddeyi uzaklaştırması için emir verir. Böylece kaslar kasılarak akciğerlerdeki havayı öksürük yoluyla ani bir şekilde dışarı atar. Ara sıra görülen öksürük normal ve sağlıklı bir durumdur. Fakat birkaç hafta boyunca devam eden veya renksiz veya kanlı balgamla birlikte görülen öksürük tıbbi yardım gerektiren bir durumu gösterebilir.

 

Kuru öksürük nedir?

 

Beraberinde balgam (mukus) üretimi olmayan öksürük kuru öksürük olarak tanımlanır. Alerjilerden asit reflü hastalığına kadar birçok farklı rahatsızlık kuru öksürüğe neden olabilir. Bazı durumlarda ise öksürüğe işaret eden açık bir sebep yoktur. Sebep ne olursa olsun, devam eden kuru bir öksürük, özellikle de geceleri artış gösteriyorsa hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.

Kuru öksürüğün yaygın nedenlerinden biri olan astım, solunum yollarında şişme ve daralma ile seyreden bir durumdur. Astımda balgamlı öksürük de görülebilir; fakat daha sık olarak kuru öksürük vardır. Kuru öksürük nedenlerinden bir diğeri ise bir tür kronik asit reflüsü olan gastroözofageal reflü hastalığıdır. Bu hastalıkta mide asidi düzenli olarak yemek borusuna geri kaçar. Mide asidinin yemek borusunda meydana getirdiği tahriş öksürük refleksini tetikleyebilir. Öksürükle birlikte göğüste ağrı, yanma, yutma güçlüğü, hafif ses kısıklığı gibi belirtiler de vardır.

Bir diğer kuru öksürük nedeni de geniz akıntısıdır. Mevsimsel alerjiler ve grip gibi solunum yolu rahatsızlıklarında ortaya çıkabilir. Hastalık döneminde üretilen mukus yapısı ile normal zamanda üretilen mukus yapısı arasında bazı farklar mevcuttur.

Bu rahatsızlıklarda geniz akıntısı o bölgedeki sinir uçlarının tetiklenmesine neden olarak öksürük refleksini tetikleyici etki gösterebilir. Boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü ve gece öksürüğü, geniz akıntısı ile birlikte görülebilecek belirtiler arasında yer alır.

Viral enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların belirtileri genellikle 1 hafta içerisinde gerileme eğilimindedir. Bu solunum yolu hastalıklarının belirtileri arasında yer alan öksürük diğer belirtiler hafiflemesine rağmen devam edebilir. Grip sonrası öksürük genellikle kuru nitelikte olup 2 ay gibi uzun bir süre boyunca kendisini gösterebilir.


 

Kuru öksürüğe yol açan diğer nedenler arasında;


  • Çevresel tahriş edici ajanlar,
  • ACE inhibitörleri olarak adlandırılan tansiyon ilaçları,
  • Boğmaca hastalığı,
  • Pnömotoraks,
  • Akciğer kanseri,
  • Kalp yetmezliği şeklinde sıralanabilir.

 

Öksürük Ne kadar Sürer ?



Öksürük çoğunlukla birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam eder ve biter. Öksürüğünüz devam ederse, doktorunuzun öksürüğün daha az yaygın diğer nedenlerini tanımlamak için bazı testler istemesi gerekebilir.

Kronik öksürük tedavisi öksürüğün nedenine bağlı olarak daha iyi olmasına ve bazen tamamen çözülmesine yardımcı olacaktır. Uygun tedaviye rağmen kronik öksürüğün kesilmeden devam ettiği bir takım vakalar vardır.

 

Öksürüğe En İyi Neler Gelir ?

  • Bal. 
  • Ayva çayı
  • Nane limon
  • Ihlamur
  • Su tüketimi
  • Kekik
  • Yaseminli portakal çayı
  • Tuz ve su gargarası
  • Pekmez
  • Çay

 

Öksürüğü en çabuk ne keser ?

Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek çok iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ile balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. İnatçı bir öksürüğe sahipseniz bir bardak sütün içine bir çay kaşığı karabiber ve balı karıştırın . 

Öksürürken Ne Zaman Hekime Başvurmak Gerekir?

Öksürüğün birden çok nedeni çok olabilir ve bunların tedavileri birbirinden oldukça farklı olabilir.Yüksek ateş, nefes darlığı, çok miktarda veya normal rengi haricinde balgam üretimiyle birlikte öksürük ortaya çıktığında doktora gitmelisiniz.

Kan öksürmek bir başka önemli bulgudur ve ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Özellikle kalıcı, kronik öksürük durumunda mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Özetle aşağıdaki durumların yanı sıra öksürük ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuzu arayın:

Ateş varsa,
Kanlı veya irinli balgam varsa,
Nefes darlığı varsa,
Son zamanlarda tüberküloz veya boğmaca öksürüğü veya koronavirüs belirtileri olan bir hasta ile aynı ortamda kalındıysa,
Yeni ortaya çıkan hırıltılı nefes alma ya da soluma cihazı ile çözülmeyen eski hırıltı varsa,


Göğüs ağrısı ile birlikte olan veya bundan bağımsız ani öksürük ya da nefes darlığı başlangıcı acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Bunun yanı sıra aşağıdaki durumlarla ilişkili ani öksürük başlangıcı durumunda hemen acil servisi aramanız tavsiye edilir.

Kanlı Öksürük (veya hemoptizi),
Nefes almada büyük zorluk,
Şiddetli göğüs ağrısı,
Yüzde şişme ve kurdeşen benzeri döküntü

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu