Metaverse Nedir? Metaverse'de Neler Yapılır?



Son günlerde sıklıkla gündeme gelen "metaverse" hem Türkiye hem de dünyada büyük bir yankı uyandırdı. Bu sebeple akla ilk gelen soru "Metaverse nedir ?" oluyor . Kısaca Metaverse nedir sorusunun cevabı: Metaverse bir avatarla temsil edilen kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği, oyunlar oynayıp eğlenebileceği ve öğrenebileceği sanal bir dünyadır.


Türkçe'ye 'sanal evren' olarak çevrilebilecek olan 'Metaverse' kullanıcıların internet üzerinde var olan bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor.
Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görülüyor.
VR kulaklıklar, artırılmış gerçeklik (AR), akıllı saatler ve akıllı gözlükler kullanarak bu sanal gerçeklik evrenine erişebilmekse mümkün.

Metaverse Nedir?



Kripto dünyasının en merak uyandıran teknolojilerinden Metaverse, sanal dünyayla gerçek dünyayı insanlar için bir araya getiriyor.

İnternete bağlanabilen cihazlar ile 3D sanal evrenlerde veya daha basit uygulamalarda bulunmak, buralarda gerçek hayatta olduğu gibi alım satım faaliyetlerinde bulunmak blok zinciri teknolojisi sayesinde artık çok kolay bir hale gelmiş durumda. Bu projelere ilgi giderek arttığı için metaverse projeleri de kripto dünyasında son aylarda en çok kazandıranlar arasında ilk sıraları alıyor. Metaverse oyunları ve platformları ise giderek gelişiyor ve daha çok kullanıcının ilgisini çekiyor.

Metaverse’ü tüm dijital dünyaların birleştirildiği, yani internette yapabildiğiniz her şeyin tek bir alanda toplandığı paralel bir evren olarak tanımlamak mümkün.Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg de metaverse kavramını "sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz bir internet" olarak tanımlıyor.

Bu evreni tasvir etme konusunda en ikonik çalışmalardan biri, 2018 yılında beyaz perdeye de uyarlanan Ready Player One isimli kitap. Bu kitapta insanlar, sanal gerçeklik yoluyla dijital bir dünyada gerçek dünyada yaptıkları gibi zaman geçirebiliyor, etkileşim kurabiliyor ve istediklerini gibi görünebiliyor.

Metaverse Ne Demek?





İngilizce “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşan Metaverse kavramı, Türkçede “sanal evren” veya “öte evren” olarak bilinmektedir. İlk defa 1992’de Neal Stephenson’un siberpunk türündeki “Snow Crash” romanında adı geçen kavram, romanda insanların sanal gerçeklik gözlüğü ve fiber optik ağı kullanılarak eriştikleri dijital bir alanı tanımlıyordu. Kripto para dünyası ise bu kavramı başka bir boyuta taşıdı ve ona yeni bir anlam kazandırdı.

1992'de Neal Stephenson’un siberpunk romanı “Snow Crash” romanında adını ilk kez duyduğumuz metaverse kavramı, son zamanlarda kripto para dünyasında iyice bilinirlik kazandı. Sıkça duymaya başladığımız metaverse kavramı kripto para dünyası ile yeni bir boyuta taşınmış olsa da aslında kökeni çok daha eskilere dayanıyor. Örneğin, 2003 yılında piyasaya sürülen Second Life oyunu insanların sanal dünyada kendi avatarları ile var oldukları ikinci bir dünya niteliğindeydi ve 2013 yılında bir milyondan fazla kullanıcıya erişmişti. Second Life bu özelliği ile ilk metaverse oyunu olarak tanımlanmaktadır.

Tarihin en popüler video oyunlarından Minecraft da çok bilinen metaverse oyunlarından bir diğeridir. 2006 yılında çıkan Roblox da bilindik metaverse oyunları arasında sayılabilir.

Günümüzde ise bunun gibi oyunlar blockchain üzerinde çok daha gelişmiş bir yapıya erişerek kripto paraların da desteği ile kendi içlerinde bir dünya ve finansal yapı sunuyor.

Metaverse ile Nasıl Arsa Alınıyor?

Sanal arsa satışı gerçekleştiren platform satışı kendi coini ile gerçekleştirirken, arsalar sanal cüzdana gönderilecek OVR coini ya da platforma sanal cüzdanla bağlanılarak yapılan ödeme ile alınabiliyor.

Bu yazımızda sizlere ,"Metaverse nedir , Ne demek , Metaverse'de nasıl arsa alınır ?" sorularını cevapladık . Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu